Bosna i Hercegovina organizovat će Evropsko prvenstvo za juniore u olimpijskom taekwondou, te prestižne turnire G1 i E1. Ova tri turnira biće održana u Sarajevu od 12. do 18. novembra u dvorani Hotela Hills.

Nakon sjajne organizacije Evropskog prvenstva za seniore u olimpijskim kategorijama i Evropskog prvenstva za kadete, Evropska Taekwondo Federacija ukazala je povjerenje Taekwondo savezu BiH za organizaciju vrhunskih takmičenja.

Samir Šarić, predsjednik organizacionog odbora takmičenja ističe kako su izuzetno zadovoljni statusom Taekwondo saveza BiH u Evropi i šire.

“Predstavnici Evropske taekwondo federacije bili su izuzetno zadovoljni našom organizacijom u vremenu pandemije, kada je u našu državu došlo 335 takmičara iz 35 zemalja, a sve prošlo u najboljem redu. Rejting Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu sada je na zavidnom nivou, zahvaljujući svim stvarima koje smo napravili u proteklim godinama, organizaciji velikih takmičenja, ali i uspjehu našeg Nedžada Husića koji je ostvario historijski uspjeh za državu osvajanjem petog mjesta u Tokiju na olimpijskim Igrama”, poručio je Šarić.

Reprezentacija BiH na okupljanju pred Evropsko prvenstvo 

Podsjećamo, Nedžad Husić je osim uspjeha u Tokiju, osvojio titulu prvaka Evrope do 21 godine, i viceprvaka Evrope u seniorskim kategorijama.

Šarić dodaje kako je taekwondo napravio veliki iskorak u proteklim godinama.

“S ponosom mogu istaći da se taekwondo sport pozicionirao među vodeće sportove u BiH, te da radimo na tome da bude još popularniji. Na evropskom prvenstvu očekujemo učešće velikog broja naših juniora, a među najvećim uzdanicama je svakako Ada Avdagić, prvoplasirana na listi WTE rankinga u kategoriji juniora. Nakon Evropskog prvenstva uslijedit će G1 i E1 turniri na kojem će učestvovati veliki broj takmičara, a sve će biti organizovano u vrhunskim uslovima hotela Hills”, rekao je Šarić.

Na ova tri takmičenja očekuje se učešće preko 500 takmičara iz više od 30 zemalja.