U 2020. godini Bosna i Hercegovina i grad Sarajevo bit će domaćin Evropskog prvenstva za seniore, Evropskog prvenstva za juniore, Evropskog prvenstva za veterane, Finala turnira Gen24 i G1 Bosnia and Herzegovina Open.

Delegaciju Evropske Taekwondo Federacije koju su činili Keneth Schuken i Ioannis Mouroutsos prvenstveno je primio Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, nakon čega je održana konferencija za medije.

Keneth Schunken, generalni sekretar World Taekwondo federacije, nije krio zadovoljstvo viđenim u glavnom gradu naše države.

“Počastvovan sam činjenicom da sam prvi put u Bosni i Hercegovini i da vidim grad Sarajevo. Želio bih iskazati izraze zahvalnosti Saidu Fazlagiću, generalnom sekretaru Olimpijskog komiteta BiH, Augustu Orloviću, predsjedniku Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine, te Samiru Šariću koji je predsjednik organizacionog odbora ovih takmičenja”, kazao je Schunken.

“Želim se zahvaliti i Samiru Avdiću i vjerujem da ćemo sa njegovim iskustvom imati sjajan događaj sljedeće godine. Čast mi je što će se u Bosni i Hercegovini održati ovih pet događaja. Takmičari iz Bosne i Hercegovine osvajali su medalje na prethodnim takmičenjima što je dokaz da vaša država raste i da ima ambicije da bude na najvećem nivou taekwondoa”, dodao je.

Predstavnici Taekwondo federacije obišli su lokaciju hotela Hills u kojem bi se događaji trebali održati.

“Pregledali smo objekat u kojem bi se događaji trebali održati i ozbiljno razmišljamo da ugostimo seminar za trenere i godišnju gala večeru na kojoj bi se dodjelile nagrade najboljim taekwondoistima u Evropi, obzirom da se radi o vrhunskom objektu” dodao je on.

Ukupno pet događaja u olimpijskom taekwondu održat će se od 26.10. do 2.11. 2020. godine, te će okupiti preko 1.600 takmičara.

Prisutnim medijima ovom prilikom obratio se i August Orlović, predsjednik Taekwondo saveza BiH koji se zahvalio svima koji su radili na dobijanju Evropskog prvenstva u olimpijskim kategorijama.

“Vjerujemo da će ovo biti historijska stvar za Taekwondo savez, a zahvaljujući našim takmičarima prepoznati smo u Evropskoj i Svjetskoj Taekwondo federaciji. Lobiranjem smo dobili organizaciju ovog događaja i zadovoljstvo mi je da su predstavnici Evropske Taekwondo federacije prepoznali naš trud i zalaganje. Vidjeli su kakav ambijent imamo, te smo dokazali da u BiH, pogotovo u Sarajevu, možemo organizovati događaje na najvećem nivou”, kazao je Orlović.

Taekwondo savez dugo je radio na dobijanju Evropskih Taekwondo događaja. Predstavnici Saveza istakli su kako očekuju pomoć države i svih nivoa vlasti kako bi se ovi događaji uspješno realizovali. Tim povodom medijima se obratio Samir Šarić, predsjednik organizacionog odbora.

“Više od godinu dana smo radili na tome da Bosna i Hercegovina bude organizator ovakvog događaja. Dobili smo troškovnik od Evropske Taekwondo Federacije koji iznosi preko 200 hiljada KM i sigurno je da bez podrške države i kompletne zajednice nećemo moći iznijeti sve na svojim plećima. Mi smo već uputili pozive svim institucijama i nadamo se podršci kako bi ovi događaji uspješno realizovani”, kazao je Šarić.

Dodao je i to da u Sarajevo dolazi 1.600 takmičara i da se u glavnom gradu BiH očekuje preko 7.000 noćenja obzirom da će događaj trajati sedam dana.

Belmir Berberović, član organizacionog odbora pojasnio je detalje o samim takmičenjima.

“Takmičenje Generacija 24 čine mlađi kadeti i kadeti koji se pripremaju za Olimpijske Igre 2024. godine. To je projekat Evropske federacije koji čine pet regija, a mi bismo bili prvi koji organizuje finale svih regija. Tu je i G1 turnir koji će, osim Evropskog prvenstva koje okuplja najbolje borce iz Evrope, okupiti i najbolje svjetske borce. Ovaj događaj je jako bitan za popularizaciju Taekwondo sporta u BiH. Mi ćemo animirati sve srednje i osnovne škole kako bi se uključili u ovaj projekat i bili dio događaja”, dodao je Berberović.