Prije svega žalosti nas da ovakve neistine i laži netko pokušava medijski “progurati” kako bi narušio integritet jednog od najstabilnijih i najorganiziranijih saveza u Bosni i Hercegovini. Taekwondo savez Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu; TKDS BIH) je u vrlo kratkom roku postao stabilan i organiziran zahvaljujući radu i entuzijazmu nekolicine ljudi koji istinski vole ovaj sport.

U naslovu objave spomenutog portala navodi se „ Jedan savez dva pečata…“, te moramo upoznati javnost da TKDS BIH prema Statutu TKDS BIH ima 8 pečata, a ne 2 kako se navodi u objavi.

Na početku teksta navodi se da je SIPA pokrenula istragu i objavljen je službeni akt SIPA-e, što je protuzakonito javno objavljivati, a sam akt je upit Ministarstvu pravde BiH da se očitaju o navodima koje su napisane protiv TKDS BIH što znači, da istraga nije pokrenuta nego je prema službenoj dužnosti upućen upit nadležnoj instituciji na očitovanje, te se s tim obmanjuje javnost o samoj istrazi.

O dijelu teksta koji govori o opstruiranju otvaranja glavnog računa od 2013. godine je neistina, Taekwondo savez BiH baš od 2013. godine ima otvoren glavni račun što ćemo i potkrijepiti dokumentacijom te je navod da se sve transakcije provode preko podračuna Izvršnog odbora WT neistinit.

Obzirom da je i novinar koji je pisao spomenuti članak u napisao da je tražio očitovanje Ministarstva civilnih poslova BiH o načinu apliciranja TKDS BIH na javne natječaje, i dobio odgovor da je sve u skladu s natječajnom dokumentacijom, smatramo da ne trebamo previše se referirati na to, jer je odgovor dobiven od nadležne institucije.

U navodima Branislava Njegovana da su svi pečati od Predsjedništva i Upravnog odbora TKDS BIH kod njega, moramo iskazati da je neistina, navedeni pečati su kod predsjedavajućeg Predsjedništva i predsjednika Upravnog odbora TKDS BIH gosp. Samira Šarića.

Što se tiče navoda da je u 2021. godini po završnom računu manjak od 60.000 KM je apsolutna neistina i potkrijepit ćemo je dokazima.

Da bi razjasnili široj javnosti, taekwondo kao sport je podijeljen u dvije verzije istog, a to su ITF (neolimpijska verzija) i WT (olimpijska verzija), te moramo dodati da je na isti način formiran Taekwondo savez BiH od ova dva sporta (prisilno, obzirom da se radi o različitim sportovima koji svaki zasebno ima europsku i svjetsku federaciju, ali na državnom nivo spojeni u jedan sport).

Stoga, Statutom TKDS BIH svaki od ova dva sporta ima Izvršni odbor koji se brine o radu istog i zastupa Statutom interese svog sporta.

Sve sjednice upravnih i operativnih organa unutra TKDS BIH su održane u skladu sa Statutom TKDS BIH, to tvrdimo jer smo tražili pravno tumačenje Statuta TKDS BIH kako ne bi bilo nekih propusta, te smo dobili pozitivan odgovor o održavanjima istih.

Odluka o raspodjeli sredstava dobivenih iz 2022. nikada nikome nisu isplaćene te je sama odluka obnovljena obzirom da se istoj radi od prije deset godina (također, nikada nikom nisu isplaćena nikakva sredstva po toj osnovi).

Što se tiče spomenutih poruka roditelja, mi kao Taekwondo savez BiH komuniciramo isključivo s klubovima koji su članovi Taekwondo savez BiH, a ne s roditeljima niti po kojoj osnovi.

Također, želimo napomenuti da gosp. Branislav Njegovan koji obnaša dužnost člana Predsjedništva TKDS BIH , dužnost predsjednika Taekwondo savez Republike Srpske te člana Izvršnog odbora za ITF potječe i bavi se aktivno ITF-om (neolimpijskom verzijom), a isti kao Izvršni odbor ITF nikada nisu dostavili niti Upravnom odboru TKDS BIH niti Skupštini TKDS BIH niti jedan dokument, pogotovo finansijski izvještaj i izvještaj o radu, dok je Izvršni odbor WT (olimpijska verzija) uredno na svaku sjednicu Upravnog odbora dostavljao sve odluke na uvide prethodno donesene, te na vrijeme i transparentno dostavljaju financijske izvještaje, izvještaje o radu, kalendare aktivnosti i financijske planove, što je sad ovdje u suštini i predmet cijele zablude, jedni rade, drugi ne, bavimo se ovima što rade.

Mi ispred TKDS BIH ne možemo uopće komentirati rad drugog sporta, ITF-a unutar TKDS BIH, jer nikada nismo dobili niti jedan dokument.

Obzirom da se gosp. Branislav Njegovan kako je i spomenuto bavi ITF-om, trenutno su u Taekwondo savezu Republike Srpske kojeg je on predsjednik, blokirani za rad svi klubovi koji se bave olimpijskom taekwondom, a članovi su aktivni i licencirani u TKDS BIH, upravo jer gosp. Branislav Njegovan i predsjednik Skupštine TKDS RS-a gosp. Nenad Jerinić opstruiraju njihov rad, i pod svaku cijenu žele se infiltrirati unutar olimpijskog taekwondoa, naročito jer samoinicijativno šalju dopise klubovima o blokiranju rada Saveza, pozivajući se da članovi Upravno odbora TKDS RS-a neće sudjelovati u narednim aktivnostima dok oni svoj interes ne ispune.

Navedeni članovi Upravnog odbora su se „ogradili“ od takvih dopisa, tvrdeći da ih nitko nije kontaktirao niti su bilo kom dali odobrenje da u njihovo ime dostavljaju dopise te vrste.

Nadalje, generalni sekretar Taekwondo saveza Republike Srpske je podnio krivičnu prijavu prije nekoliko mjeseci protiv predsjednika gosp. Branislava Njegovana obzirom da je isti iskoristio funkciju i ovlast te prebacio namjenski novac s računa Taekwondo saveza RS-a u visini od 40 000 KM na račun svog kluba. Namjenska sredstva su dobivena za razvoj WT klubova u Taekwondo savezu Republike Srpske i izgradnju i formiranje nacionalnog taekwondo centra u Republici Srpskoj.

Po pitanju navedenih financijskih neistina u vidu organiziranja evenata i ostvarivanja dobiti, moramo reći da je obmana javnosti i neistina. Prvo što treba razgraničiti su pojmovi prihod-rashod-dobit, u spomenutim tekstovima napisane su samo brojke prihoda, a ne rashoda i konačne dobiti.

Obzirom da prilikom organizacije evenata europske i svjetske federacije u ugovorima potpisanim o organizaciji inzistiraju da gotovo sve transakcije idu preko računa organizatora, pa nakon završetka sve plaćaju obveze opet preko organizatora, logično je zaključiti da je prihod velik, ali isto tako i rashod.

Stoga ne bi htjeli puno referirati na te navode, jer svi računi su lako provjerljivi i lako dokazivi da su istiniti. U navodu da je organizacija natjecanja u nadležnosti Upravnog odbora je floskula, obzirom, kako je ranije spomenuto, organizacije su u nadležnosti Izvršnih odbora ovisno o kojem sportu se radi.

Napominjemo, WT sport u BiH je privukao toliko već događanja da se o njemu može samo pričati, o drugom sportu ništa, jer nisu dovoljno poduzetni da izgrade svoj sport na još većem nivou.

Izvršni odbor za WT osigurao je sredstva u visini od 150.000 KM za izgradnju nacionalnih centara u tri grada, međutim, centar u Sarajevu je pri samom kraju adaptacije i nadamo se skorom otvorenu, centar u Livnu je u fazi izgradnje te će najvjerojatnije do kraja godine biti izgrađen, dok centar u Prnjavoru, ne zna se ni gdje ni kada ni kako će biti adaptiran/izgrađen, jer, dostavljeni su financijski izvještaji za prva dva, ali za treći, nikada, iako je traženo da se dostave od predsjednik TKDS RS koji upravlja novcem prebačenim na račun svog kluba.