Piše: Haris Husić, trener Taekwondo tima BiH, otac Nedžada Husića koji će predstavljati BiH u kategoriji do 68 kilograma

18.07.2021

18:00h (Sarajevo)

Dolazimo na aerodrom Sarajevo gdje je organizovan ispraćaj ekipe. Emocije su pomiješane dok čekamo let, mnogi su došli da nas isprate i hvala im na tome.

20:45 – 02:40 (Sarajevo – Istanbul – Tokio)

Let za Istanbul iz Sarajeva protekao u najboljem redu, čekanje na let za Tokyo. Avion polijeće u 02:40, let traje 11 sati, sletili u 18:00h po japanskom vremenu.

19.07.2021

18:00 (Tokio, japansko vrijeme)

Razlika u vremenu između Sarajeva i Tokya je sedam sati. U Sarajevu je minus sedam sati, što znači 11 ujutro. Trijaža u Tokiju je fascinantna, prvo smo u avionu popunili papire, a prije toga smo u Sarajevu u Olimpijskom Komitetu BiH skinuli dvije aplikacije kako bi mogli ući. Jasno su odvojili učesnike Olimpijade od ostalih putnika. Dužina trijaže je nevjerovatna 2 kilometra. Papire koje smo pripremili morali smo pokazati skoro 20 puta, svaki put odvojeno. Na kraju nas je čekala soba za test. Čitav proces je trajao oko 2 sata, i teško da bi bilo ko drugi to završio za jedan dan. Još 300 ljudi koji su izašli iz aviona.

Nakon negativnog testa 30 minuta vožnje do olimpijskog sela, sve posebnim izlazima i pod policijskom kontrolom. Nakon dolaska na punkt za pregled i KDZ idemo na elektronski čitač akreditacije koji potvrđuje identitet učesnika i krećemo u selo. Tu nas dočekuju mini vozila kao za golf igrače i prevoze zajedno sa stvarima do smještaja u kojem ćemo boraviti. Na dočeku je i naš koji nas dočekuje dobrodošlicom. Konačan ulazak u selo bio je oko 23:00h po japanskom vremenu. Jako dugo i zanimljivo putovanje.

20.07.2021

Bajram u Japanu. Nismo mogli naći Mesžid za molitvu pa smo odlučili sami to obaviti u sobi ujutro. Nakon toga odlazimo na doručak u restoran koji se nalazi u centru sela. Hrana je odlična i zaista se čovjek ne može požaliti. Postoji nekoliko štandova u restoranu, azijska hrana, brza hrana, pizze, evropska, a uz sve to tu su velika dva kružna restorana sa salatama, voćem i kolačima. Sokova i vode ima u izobilju na svakom mjestu, kao i sladoleda i kafe aparata. Sve ovo je podijeljeno na dva sprata i radi od 00 do 24. Restorani su veličine tržnog centra kao što je Alta u Sarajevu.

Što se tiče uslova za treninge, niko se ne može požaliti da mu fali sprava. Sve što je potrebno od rekreacija pa čak do trim staze. Selo je napravljeno u blizini centra grada, oko njega su naselja, a ono što je posebno zanimljivo je da je selo ograđeno i da ima samo jedan ulaz i jedan izlaz.

Nakon doručka imali smo prvi zakazani trening u 10h. Ovdje je sve tačno u minut. Na peronima je napisano vrijeme i lokacija za buseve koji ne kreću ni minut ranije, ni kasnije. Prilikom ulaska u bus on se blombira. Stavlja se naljepnica na vrata i prtljag kako bi policija na ulazu znala da niko osim sportista nije u busu.

Svaki put se broje takmičari koji ulaze i izlaze iz busa, Japanci su nevjerovatno pedantni i precizni. Trening centar je udaljen oko 45 min vožnje, uživamo u gledanju grada, a ono što je fascinantno je da grad od 38 miliona stanovnika nema gužvi, zaista za ne povjerovati.

Trening traje sat i pol. Poslije toga ista procedura za povratak. Svi rade svoj dio posla i svi su jako ljubazni. U nekim momentima i previše fini. Poslije treninga ručak, malo odmaranja nakon čega Nedžad ide kod našeg fiziotarapeuta Ćate na masažu i rehabilitaciju.

Poslije toga večera, lagana šetnja i krevet. Sve je klimatizirano, jedina mana je klima, u gradu je vrlo sparno, ali podnošljivo. Tako naredna tri dana, plus jedan dan upoznavanje dvorane i procedure takmičenja, numerisanje doboka, preuzimanje nanožnica i rukavica.

23.07.2021

Nedžad je odradio par treninga sa Meksikancima i još nekim takmičarima teškašima. Radili smo tzv. soft treninge, bez previše napora. U selu se družimo i sa ostalim našim sportistima i baš sinoć smo igrali pikada sa Tukom i Pezerom. Sa nama je i Lana Pudar. Amel je bio odličan u pikadu, ali smo mu sve vratili na stonom tenisu.

Očekuje nas ceremonija otvaranja i priprema za borbe. Tu je 16 najboljih boraca i svašta se može očekivati. Dat ćemo sve od sebe i nadati se najboljem uz Božiju pomoć.