Belmir Berberović dobro je poznato ime u bosanskohercegovačkom Taekwondou. Jedan je od glavnih aktera Taekwondo kluba Novi Grad koji pravi vrhunske rezultate, a ujedno je i Taekwondo sudija duži niz godina. Potvrda o tome koliko je dobar sudija došla je sa Evropskog prvenstva za seniore koje se održalo u Sofiji, gdje je proglašen za najboljeg.

Proglašeni ste najboljim sudijom na Evropskom prvenstvu u Sofiji. Kakav je osjećaj?

Možda će zvučati neskromno, ali nije mi prvi put. Znam se nositi sa tim i uživam u tome. Godinama dokazujem svoje kvalitete kao sudija, i naravno na kraju određenih prvenstava budu proglašeni najbolje sudije, pa sam do sada nekoliko puta dobijao ovu nagradu.
Ovo je prvi put nagrada na Evropskom prvenstvu za seniore. Prije toga sam osvajao nagrade na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, i na Svjetskom kupu i nekim od Evropskih turnira G1 klase.

Koliko dugo ste sudija i da li je velika sudijska konkurencija?

Internacionalni sam sudac od 2013. godine, a sudijskim pozivom se bavim od davne 1995. godine. U BiH i nema puno internacionalnih sudija, ukupno pet. Nekako sam najaktivniji, nije baš jednostavno pratiti ta takmičenja zbog izdataka. Sudijama je inače plaćen boravak, ali troškove prevoza sudije snose samostalno. Tako da često imam priliku putovati

Osim Vašeg uspjeha, historijski uspjeh napravili su bh. takmičari Nedžad Husić i Marija Štetić, kako komentarišete to?

Bilo je i vrijeme nakon toliko godina rada i truda, pogotovo u posljednjih nekoliko godina od kada je savez BiH stao na noge, da se ostvari ovako značajan rezultat. Posebno me, ispred kluba Novi Grad, raduje uspjeh Nedžada Husića koji je naš najbolji i ujedno najtrofejniji takmičar. Naravno, tu je i uspjeh Marije Štetić koja je dobro rankirana na rang listi i u koju se ulažu velike nade za nastup na Olimpijskim Igrama, upravo sa Nedžadom Husićem.

U kakvom je položaju bh. Taekwondo i kako kotiramo u svijetu i Evropi?

Sigurno je da sada nakon niza vrhunskih rezultata sa Evropskog i Svjetskog prvenstva idemo u korak sa regionom. Naš status u Evropi je sve bolji i zapaženiji. Nakon organizacije Evropskog prvenstva u olimpijskim kategorijama ove godine nadam se organizujemo i Evropsko prvenstvo za juniore što će biti još jedan događaj vrijedan spomena.