Izvanrednim nastupom na Evropskim kvalifikacijama u taekwondo-u za Olimpijske igre „Tokyo 2020“,koje su se održale u Sofiji 07.-08.05.2021.g., Nedžad Husić je ostvario olimpijsku normu i postao peti član BH tima i sigurni putnik na Olimpijske igre „Tokyo 2020“. Svojim plasmanom pridružio se već kvalifikovanim sportistima, Amelu Tuki, Larisi Cerić, Mesudu Pezeru i Lani Pudar.

Tim povodom  u Olimpijskom komitetu BiH organizovan je prijem i potpisivanje Ugovora olimpijske stipendije sa Nedžadom Husićem. Iako nebudžetski korisnik koji se isključivo finansira putem projekata i sponzora, Olimpijski komitet BiH će stipendirati Nedžada sa 800KM mjesečno do početka Olimpijskih igara „Tokyo 2020“. Također, za potrebe završnih priprema, Olimpijski komitet BiH je podržao Nedžada Husića sa dodatnih 5.000KM.

Kao što je javnost upoznata, Nedžadov potencijal je odavno prepoznat od Olimpijskog komiteta BiH, te mu je na „Izboru sportiste 2018. godine“ u Organizaciji Olimpijskog komiteta BiH dodjeljena nagrada „Najbolji mladi sportista u kategoriji juniora“ za osvojeno 3. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Podrška Nedžadu je nastavljena kroz Projekat “Road to Tokyo“ sa iznosom od 5.500KM. Također je sa trenerom nagrađen sa 7.000KM za osvojenu srebrenu medalju na nedavno održanom Evropskom taekwondo prvenstvu u Sofiji.

„Sama činjenica da je Nedžad u roku od 15 dana 2 puta primljen u Olimpijskom komitetu  zbog svojih vrhunskih rezultata, govori o mladom čovjeku i kvalitetnom sportisti koji je svojim radom i upornošću osigurao svoj ulazak u klub najboljih, u Olimpijski tim. Želimo da ovaj kontinuitet pobjeda i visokih plasmana Nedžad zadrži i prenese na Olimpijske igre u Tokiju i naredne Olimpijske igre u Parisu 2024.godine“, rekao je predsjednik OK BiH Marijan Kvesić.

Nedžad Husić je poručio: “Utisci su pozitivni, po prvi put se neko iz mog sporta kvalifikovao na Olimpijske igre. Oduvijek mi je bila želja da budem dio olimpijskog bh. tima, da nastupam i borim se za Bosnu i Hercegovinu sa najboljim borcima i sportistima svoje države. Smatram da je moguće osvojiti medalju i potrudiću se i dati sve od sebe da osvojim prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu.“

Momenat kada se Nedžad kvalifikovao je bio poseban, znam koliko se odricao i koliki je značaj toga. Nastavićemo da radimo po našem standardnom sistemu uz određene dopune. Sve završne pripreme ćemo uraditi u Bosni i Hercegovini i pokušati da ostvarimo naš san, a to je Olimpijska medalja“, izjavio je trener Haris Husić.