Reprezentativac Taekwondo reprezentacije BiH i član Taekwondo kluba Novi Grad Nedžad Husić jutros je stigao u Sarajevo nakon što je na Olimpijskim igrama u kategoriji do 68 kilograma osvojio peto mjesto.

Husiću, koji je u društvu svog oca i trenera Harisa letom iz Istanbula oko osam sati stigao u bh. prijestolnicu, izmakla je olimpijska medalja.

Oko stotinjak navijača i Nedžadovih klupskih kolega aplauzom je pozdravilo bh. olimpijca po izlasku iz zgrade Međunarodnog aerodroma Sarajeva.

“Lijepo je vidjeti prijatelje i najbliže u ovakvom broju. Nema mi ništa draže nego vidjeti ih nakon velikih takmičenja. Nažalost, u borbi za medalju mi je pala koncentracija. Možda jesam napravio historijski rezultat, ali već na narednim Igrama želim osvojiti medalju, ako to ne uspije neko od mojih kolega koji su ostali u Tokiju – kazao je Nedžad Husić kojeg uskoro očekuje EP do 21 godine”, te dodao:

“Sam odlazak na Olimpijadu je nešto veliko. Nije sve teklo kako treba od polufinala. U prvoj rundi je protivnik poveo s većom razlikom, a ja sam potom samo “nalijetao” na poene.”

Trener i otac Nedžada Haris Husić nije nezadovoljan.

“Očekivali smo prvu medalju za BiH. Nedžad je mogao svakog pobijediti i od svakog izgubiti. To je sport, elektronika. Nedžad je bio autsajder, ali nije sve tako kako statistika govori. Ipak, nikada nije lako reći “pobijedit ću”.” – kazao je Husić senior, te dodao:

“Nedžad je mentalno jak, iako je išao u kategoriju do 68 kilograma, mada je njegova kategorija 74 kg, dok će na narednim ići u kategoriju do 80 kg. Velika je to stvar kada se sa 74 spuštate do 68 kilograma. Osjeti se tu pad intenziteta. Da nije elektronike, ne bi došli na ovaj nivo. Ipak, bolje je da sudi elektronika nego sudija. Ne može se tu puno utjecati, niti im reći da oprema ne radi. Ona mora osjetiti jačinu udarca, a nekada je teško objasniti organizatorima. Bilo je i sudijskih grešaka, a nekome su se tolerirale neke stvari.”

Samir Šarić, član predsjedništva Taekwando saveza Bosne i Hercegovine, naglasio je kako ostaje žal za olimpijskom medaljom.

“Svjedoci smo da je Taekwando savez BiH ostvario najbolji rezultat naše zemlje na Olimpijskim igrama. Nedžad ne treba žaliti, pred njim su još najmanje tri olimpijska ciklusa. Trebala nam je medalja da se izdignemo kao nacija. Podnijeli smo inicijativu prema državnim institucijama da Nedžad bude nagrađen kako i zaslužuje”, dodao je.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić dočekao je Nedžada Husića, te njemu i njegovom ocu, kao i Taekwando savezu BiH, uputio iskrene čestitke.

“Želim samo reći da ćemo nastaviti s podrškom vrhunskom sportu, kako u individualnom, tako i u kolektivnom sportu”, kazao je Avdić.