Petra Orlović iz Taekwondo kluba Student provela je mjesec dana u Koreji na seminaru. Na jednom običnom treningu u svom klubu razgovarala je sa trenerom Hongom nakon čega se rodila ideja za odlazak u Koreju. Svoja iskustva na ovom uzbudljivom putovanju i edukaciji podijelila je za zvaničnu stranicu Taekwondo saveza BiH.

Za početak nam reci kako je došlo do puta u Koreju, kako su tekle pripreme, kakav je bio sam dolazak i početak?

Do puta u Koreu je doslo neočekivano i jako brzo. Bila sam na jednom od treninga u Livnu i Master Hong mi je spomenuo seminar u Koreji, te rekao kako moram ići i prisustvovati na njemu. Dvoumila sam se jer sam imala završne ispite na faksu koje sam morala riješiti prije odlaska. Međutim kada je Savezu stigao poziv za odlazak u Koreju razgovarala sam sa ocem i rekla mu da zaista želim ići. Počeli smo rješavati papriologiju za putovanje , a pred sami odlazak sam rješila zadnji ispit tako da se nisam stigla ni oprostiti na prikladan način. Sve se odigralo poprilično brzo. Što se tiče priprema to su bili klasični treninzi koje sam imala svaki dan, a kada sam tek stigla u Koreju morala sam ići u samoizolaciju. Zbog mjera koje su jako oštre svi polaznici seminara proveli su vrijeme u karanteni što je kasnije otežalo treninge koje smo radili.

Provela si više od mjesec dana u Koreji, da li je bilo teško adaptirati se na ritam, treninge i sve obaveze?

Provela sam 40ak dana u Koreji ako uračunamo i dvije sedmice karantene. Ne mogu reći da su treninzi bili lagani, ustajali smo svaki dan u 7 ujutro i išli na trčanje. Od 9 do 12 smo imali treninge, a onda ponovo od 13 ili 14 pa sve do 18 sati. Između treninga smo imali obroke i tako je bilo svaki dan. Subotom i nedjeljom nismo trenirali, ali smo išli u obilaske gradova ili igrali razne igre pa odmora nije ni bilo (smijeh). Bilo je to intezivno i fizički jako zahtjevno, ali smo na kraju dana, iako jako umorni, svi bili sretni i dobro raspoloženi.

Šta te najviše dojmilo tijekom čitavog boravka?

Kultura i ponašanje, te poštovanje jednih prema drugma je nešto što danas možemo teško sresti. Iako sam bila najmlađa na kursu odnosili su se prema meni s poštovanjem. Stekla sam jako dobre prijatelje i naučila mnogo od svakoga od njih. Jedni druge smo motivirali i nije bilo toga što je nemoguće, a što je najbitnije vjerovali smo jedni u druge. Zajedno smo dijelili bol, tugu, sreću i bili su to nezaboravni trenuci koje ću pamtiti do kraja života.

Osim novih poznanstava, stekla si i nova iskustva, šta ćeš i na koji način primjeniti u svakodnevnoj praksi i u svom klubu?

Ono čemu su me moji treneru naučili u Koreji sam usavršila. Nove tehnike ću svakako primjeniti u svom klubu, a potruditi ću se da znanje prenesem i drugi trenerima taekwondoa u Bosni i Hercegovini, te da svi zajedno na taj način podignemo taekwondo na još veću razinu u našoj državi.

Šta bi poručila mladim taekwondoistima?

Još jedna stvar koju sam naučila u Koreji i koja me se jako dojmila jeste da ništa nije nemoguće. Najbitnija je vjera u sebe i vjera da sve što zamisliš možeš postići u konstantni rad na sebi.

Šta čeka trenere koji će sutra možda putovati u Koreju kao i ti?

Moraju biti spremni. Kada kažem spremni, u prvom redu mislim na znanje o osnovnim tehnikama taekwondoa , te fizičku i psihičku spremnost da izdrže sve treninge. Što se tiče tehničkog dijela sa sigurnošću mogu reći da sam imala jako dobre temelje zahvaljući svojim trenerima tako da sam tamo većinom radila samo na detaljima.

Imaš li nešto dodati na kraju?

Poznavanje engleskog jezika mi je olakšalo komunikaciju i razumijevanje svega što se odvijalo na seminaru, pa preporučujem svima koji se odluče prijaviti na ovaj seminar da nauče ili usavrše engleski jezik. Također moraju biti spremni na prihvatanje i poštivanje različitih kultura i razmišljanje ostalih učesnika na seminaru. Bitno je poštovati pravila i disciplinu koja se traži, biti marljiv i truditi se jer sve su to odlike koje treba imati osoba koja dolaze iz taekwondo sporta. Sve ovo ulazi u završnu ocjenu zajedno sa poznavanjem grana i povijesti taekwondoa na temelju čega dobijate zvanje Taekwondo Mastera. Ponosna sam na to što sam potekla iz Taekwondo kluba Magone Livno i na ovom seminaru predstavljala taekwondo sport Bosne i Hercegovine kao i svoj trenutni klub Student, te proglašena jednom od pet najboljih polaznika seminara.