Prof. dr. Safet Kapo redovni je profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Specijalizovao se za borilačke sportove i dugi niz godina radi sa vrhunskim borcima iz raznih sportova. Na godišnjem seminaru za trenere, takmičare i sudije u organizaciji Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine bio je gost predavač. U intervju za zvaničnu stranicu Taekwondo saveza BiH razgovarali smo sa profesorom Kapom o stanju sporta u BiH, taekwondo sportu i najnovijoj knjizi koja je u pripremi “Taekwondo – Izvor životnih vrijednosti”.

Taekwondo – Izvor životnih vrijednosti

Dao sam sebi zadatak da napišem četiri crno bijele knjige. Boks i K1 su knjige sa crnim koricama, a karate i taekwondo su sa bijelim koricama. Najviše energije sam potrošio na taekwondo i ušao sam u jednu filozofiju zbog koje sam izuzetno sretan što sam uzeo da pišem ovaj udžbenik. Naziv “Taekwondo – Izvor životnih vrijednosti” govori mnogo, u knjizi su naši najbolji taekwondo sportisti i demonstratori. Oni će promovisati ovaj sport na najbolji način, a knjiga će biti jedna velika svježina pošto je taekwondo specifičan sport. Svi treneri, takmičari i ostali kroz knjigu će dobiti bogatstvo kako promjeniti svoju svijest i kako biti bolji ljudi”, ističe na početku razgovora profesor Kapo.

Kazao nam je svoje mišljenje o situaciji u sportu u Bosni i Hercegovini, te u kakvom su položaju borilački sportovi u našem društvu.

Imamo dobre sportiste, ali što se tiče podrške to nije na dobrom nivou jer nije sistematski rješeno. Borilački sportovi kao najtrofejniji nisu dobili mjesto u našem društvu i na tome svi trebamo sistemski raditi. Ovakav vid seminara kao što je ovaj u organizaciji Taekwondo saveza BiH jer odlična prilika za uvezivanje, promovisanje vrijednosti i rezultata kako bi sport dobio mjesto koje zaslužuje”, ističe profesor Kapo.

Kao vrhunski trener imao je priliku raditi sa brojnim borcima koji su osvajali evropske i svjetske medalje. U posljednjih nekoliko godina radio je i sa Nedžadom Husićem, najuspješnijim bh. olimpijcem koji je u Tokiju osvojio historijsko peto mjesto.

Prije tri godine rekao sam da smijem potpisati da sa Nedžadom radim tri godine i da se logistički obezbjedi ono što je neophodno da bi sigurno uzeli jednu od medalja. Ne znam koji još stručnjak to smije potpisati. Sportista kao Nedžad Husić se rađa jednom u sto godina, i nisam siguran da li je zajednica svjesna kakvog mi sportistu imamo i koliko može doprinijeti promociji i razvoju Bosne i Hercegovine”, kazao je profesor Kapo i dodao kako stoji na raspolaganju, ali da je potrebna i veća podrška da bi se ostvario vrhunski rezultat. 

Prof. dr. Safet Kapo na godišnjem seminaru Taekwondo saveza BiH

Imam odličnu saradnju sa Taekwondo savezom BiH, i sa predsjednikom Samirom Šarićem i trenerom Harisom Husićem. Stojim na raspolaganju i dat ću sve od sebe bez ikakvih zahtjeva i želja jer mislim da su posljednje sekunde sistemskog rada i priprema u toku. Ako se to ne uradi teško da se mogu ponavljati rezultati i da se može tražiti nešto od Nedžada koji nema kompletnu podršku za odlazak na Olimpijske Igre i donošenje olimpijske medalje.”

Osim odlične saradnje sa Taekwondo savezom BiH na sportskom planu prof. dr. Kapo je istakao kako je za najnoviju knjigu “Taekwondo – Izvor životne vrijednosti” ima veliku podršku saveza, te da vjeruje da će i u budućnosti biti tako. Nauka u sportu je od krucijalnog značaja, a upravo ovakvi skupovi i djela pomažu da se nauka bolje integriše u sportske aktivnosti, što u bh. društvu i nije na zavidnom nivou.

“Pišem historijski udžbenik, imam veliku podršku i interesovanje za ovo djelo, radimo puno toga da bi se na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja počeo izučavati taekwondo sport i to su historijski pomaci. Nauka se vrlo malo primjenjuje u bh. sportu, mi nemamo tu kulturu znanja i spoznaje. Oni koji imaju rezultate bi htjeli raditi na tome, ali ih sistem ne podržava i opet se vraćamo na početak da su ovakvi vidovi seminara mjesto gdje se može podijeliti znanje i iskustvo. Sve se to mora sistematizovati i pristupiti mu se na znanstveni način da bi se skratilo vrijeme stvaranja vrhunskih boraca i šampiona, na način da bi bili efikasniji, jer dobra priprema je efikasnost, za što kraće vrijeme postiži što bolji rezultat.”

Haris Husić, Samir Šarić, Nedžad Husić i prof. dr. Safet Kapo

Trener kao odgajatelj je bitna figura u životu svakog sportiste, a taekwondo sport daje odličan primjer kakav to trener zapravo treba biti. Bez obzira na nivo na kojem trener radi, bili to mlađi uzrasti ili vrhunski sportisti put je uvijek jasan. 

“Za nastavnika moraš nešto znati, a za trenera i odgajatelja moraš nešto biti. Prvenstveno to treba voljeti, ako ne gledate svakog sportistu kao svoje rođeno dijete vi ste onda zalutali. Treneri oblikuju mlade ljude, a taekwondo kao sport nam daje puno toga, kako stvarati bolje ljude i djecu, te kako stvarati bolju društvenu zajednicu. Kada govorimo o vrhunskom taekwondo sportu potrebni su veoma zahtjevni treninzi, velika odricanja i posvećivanje 24 sata dnevno”.

Na samom kraju profesor Kapo je istakao da je za bolje rezultate u bh. sportu neophodna edukacija i sistemski pristup. 

“Potrebno je educirati, osposobiti i sistematizovati čitavu priču kako bi sportisti i treneri imali ono što je neophodno za trening, a ne da hodaju i troše energiju na to kako skupiti sredstva i otići na neko takmičenje. Njima treba omogućiti da rade svoj posao.”