Mlade taekwondo reprezentativce Bosne i Hercegovine, osvajače srebrenih medalja na nedavnom  Evropskom prvenstvu u Sofiji, Mariju Štetić i Nedžada Husića ugostili su danas predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

U njihovoj pratnji bili su njihovi treneri Lidija Katalinić-Špoljarić i Haris Husić, te predsjednik Teakwondo saveza FBiH  Samir Šarić.

Uz čestitke na postignutim uspjesima, predsjedavajući Okerić je naglasio potrebu sistemskog uređenja oblasti sporta kako dobri rezultati ne bi bili slučajnost, nego odraz kontinuiranog rada i ulaganja u bh. sport.

“Vaši rezultati nas posebno raduju i potvrđuju da i u nedostatku adekvatnih uslova i sistema za pripreme i takmičenja naši sportisti mogu postizati velike uspjehe. Taekwondo sport u Bosni i Hercegovini je u uzlaznoj putanji, a Vlada i Skupština KS će nastaviti finansijski podržavati ovakve rezultate. Taekwondo savez BiH je  predložen za ovogodišnju kolektivnu Plaketu KS, kao sportski kolektiv koji organizirano i uspješno vodio sportiste do dobrih rezultata”, poručio je predsjedavajući Okerić.

Početkom maja pred bh. reprezentativcima su kvalifikacije za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Obzirom na dosadašnje uspjehe i dobru formu, u Reprezentaciji vjeruju da će plasman na Olimpijadu biti nagrada za sve uložene napore.

“Ministarstvo kulture i sporta je u ovoj godini izdvojilo 500.000 KM kako bi podržalo odlazak bh. sportista na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju i Pekingu. Iskreno se nadam i vjerujem da ćete uspjeti preskočiti i tu posljednju prepreku za odlazak na Olimpijadu. Mi ćemo to prepoznati i nagraditi. Čestitam ovim mladim ljudima, trenerima i Savezu na ozbiljnom i profesionalnom pristupu prema sportistima i sportskim takmičenjima”, poručio je ministar Avdić, ovom prilikom.

Marija Štetić je u reprezentaciju Bosne i Hercegovine došla iz Hrvatske. Kaže da se ovdje osjeća vrlo ugodno, da je atmosfera u Reprezentaciji prijateljska, takmičari se međusobno razumiju, pomažu i bodre jedni druge. Svjesna je svoje dobre forme i vjeruje da će uspjeti otići u Tokio. Iste želje i očekivanja ima i njen reprezentativni kolega Nedžad Husić.

Marijina trenerica, takođe iz Hrvatske, potvrđuje dobru atmosferu u bh. reprezentaciji.

“Osjećamo se ovdje domaće i ugodno. Svi želimo i radimo da ovi mladi ljudi postignu što bolje rezultate, kako bi to moglo potaći i buduće generacije za nove rekorde i medalje”, poručila je trenerica Katalinić- Špoljarić.

Iz Taekwondo saveza ističu da rezultati dolaze samo poslije velikog rada i zalaganja, a to zahtijeva adekvatne uslove.

“Moramo obezbijediti bolje uslove i opremu za treninge. Treba nam jedan taekwondo centar kako bi na jednom mjestu mogli pružiti sve što je sportistima potrebno za trening i psiho-fizičke pripreme. Mi i sada postižemo dobre rezultate, ali neophodna su veća i sistemska ulaganja”, poručio je sa današnjeg prijema predsjednik Taekwondo saveza FBiH Šarić.