Bosna i Hercegovina biće domaćin Svjetskog taekwondo prvenstva za kadete u periodu od 28. do 31. augusta. U glavni grad Bosne i Hercegovine dolazi preko 1000 takmičara iz 76 zemalja koji će se boriti za medalje u olimpijskom taekwondo sportu.

Ovo je drugo veliko takmičenje u organizaciji Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine nakon održavanja takmičenja “European multi games” u maju ove godine, a nakon Svjetskog prvenstva biće održan turnir Bosnia and Herzegovina G1 Open.

Predsjedavajući predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić iskazao je zadovoljstvo pripremama za organizaciju ovog izuzetno zahtjevnog takmičenja koje je potvrda sjajnog rada i povjerenja koje savez uživa od strane čelnika Svjetske taekwondo federacije.

“Moram istaći da smo zadovoljni i pored svih izazova koje smo imali u samim pripremama za ovo takmičenje. Dovesti bilo kakvo takmičenje Svjetskog karaktera u našu državu je zahtjevno, a kada pričamo o olimpijskom taekwondo sportu, koji je ujedno i sport u kojem imamo najbolji rezultat u historiji Olimpijskih Igara, vidimo koliko je to zapravo velika stvar. Činjenica da je Bosna i Hercegovina dobila domaćinstvo ovog takmičenja ispred meksičkog Cancuna, koji je prestižna turistička destinacija govori o povjerenju koje u rad našeg saveza ima Svjetska taekwondo federacija”, istakao je Šarić.

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine slovi kao jedan od najorganizovanijih u cijeloj državi, a iza svega stoji organizacijski dio ispred olimpijskog taekwondo sporta, na čelu sa Šarićem.

Moramo biti svjesni činjenice da je sport najbolji ambasador države. Konstantno idemo po svijetu i lobiramo za državu Bosnu i Hercegovine i organizaciju velikih takmičenja. Zbog ovog takmičenja u Sarajevo stiže preko 1000 gostiju iz 76 zemalja. Mnogi od njih ni na koji drugi način osim kroz sport ne bi ni čuli za nas. A nakon ovakvih događaja većina njih nosi prelijepe uspomene i kasnije se vraća turistički u našu zemlju. To je snaga sporta i snaga Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine”, kategoričan je Šarić.

Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju predstavljat će 16 takmičara, a dobri rezultati u prošlosti daju za pravo nadati se novim medaljama. Takmičenje će biti održano u areni hotela Hills, a ulaz za gledaoce je slobodan.

“Konstantno ulažemo u naše sportiste, trenere, infrastrukturu. Znamo da je ulaganje u sadašnjost recept za uspjeh u budućnosti. Pratimo naše takmičare od najmlađih uzrasta i želimo nove Nedžade Husiće. Ovakva takmičenja su prilika za mlade da se pokažu i sretni smo da im je rad Saveza to omogućio”, zaključio je na kraju Samir Šarić.