Taekwondo savez Bosne i Hercegovine organizovao je konferenciju za medije povodom osvajanja srebrene medalje Nedžada Husića na Evropskom taekwondo prvenstvu koje se održalo u Manchesteru.

Husić je i prošle godine osvojio srebrenu medalju, a ove godine  je u kategoriji do 74 kilograma ostvario tri pobjede nad predstavnicima Kosova, Hrvatske i Belgije da bi u finalnom meču nakon izjednačene tri runde doživio poraz na zlatni bod od predstavnika Srbije Stefana Takova.

“Prije svega zahvalio bih se svima na podršci, nije bilo jednostavno, jer sam nakon dvije pobjede i borbe u četvrtfinalu odmah morao raditi polufinalnu borbu. Dosta sam malaksao i nisam bio pravi ja kao inače, a u meču gdje dođe do zlatnog poena nikad ne znate šta se može desiti. Taj zlatni poen je uvijek lutrija, i na kraju je došlo do toga da sam završio kao srebreni“, kazao je Husić prisutnim novinarima i dodao:

Slijede nam Meditarnske Igre gdje ću nastupati u kategoriji do 80 kilograma. Tu će biti uspostavljena nova pravila i još uvijek ne znamo šta sve možemo očekivati. Većina boraca u toj kategoriji spušta težinu dok samo nekoliko boraca, među kojima sam i ja, podiže kilažu za tu kategoriju”, istakao je Husić.

Taekwondo savez BiH na ovom takmičenju je osim Nedžada Husića imao tri predstavnika, Dinka Šegedina, Zoranu Sandić i Petru Ždero. Šegedin je doživio poraz u prvom kolu, Sandić je ostvarila jednu pobjedu, a Petra Ždero je nakon dvije pobjede poražena u borbi za medalju.

Taekwondo savez BiH je prošao određene atake koji nemaju veze sa sportom pred ovo takmičenje. Reagovali smo profesionalno i uspjeli organizovati da naši takmičari imaju sve uslove kao inače. U savezu smo uspostavili pravnilnik o nagradama kao i određene standarde zbog kojih težimo najboljem. Bio bih spreman podići kredit da imamo još Nedžada”, kazao je Samir Šarić

Prisutnima se obratio i trener Taekwondo reprezentacije BiH Haris Husić koji je ujedno i otac Nedžada Husića.

Bosna i Hercegovina ima sedam evropskih medalja. Od tih sedam, Nedžad ima dvije. To ne govori o Nedžadu i o ljudima koji vode naš savez, već o samoj državi. Velika Britanija ima budžet za jednog taekwondoistu kao cijeli naš savez za jednu godinu. Moram istaći da smo pozitivno iznenađeni nastupom Petre Ždero koja je ostvarila dvije pobjede i kojoj je malo nedostajalo za medalju. Kao otac sam posebno sretan jer je Nedžad prije svega odgojen. Naši rezultati najbolji su dokaz našeg rada”, kazao je Haris Husić.