Taekwondo savez Bosne i Hercegovine uputio je podršku Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine povodom nedavno održanog okruglog stola na temu “Sistemsko finansiranje sporta u BiH”.

Predsjednik Taekwondo saveza BiH Samir Šarić ističe kako lokalne zajednice podržavaju sport na razne načine, ali da je ove stvari potrebno sistemski rješiti na nivou države.

“U potpunosti pružamo podršku Olimpijskom komitetu BiH u borbi za bolje uslove sporta i sportista u našoj državi. Smatramo da je sistemsko finansiranje među prioritetima za dobrobit i poboljšanje cjelokupnog sporta, te pozivamo sve sportske saveze u BiH da pruže podršku Olimpijskom komitetu BiH. Finansiranje vrhunskog sporta potrebno je rješiti kako bi sportisti koji predstavljaju državu na najprestižnijim takmičenjima imali adekvatne uslove, te da bi mogli biti fokusirani na sportski rad i rezultat, umjesto što moraju razmišljati hoće li uopšte moći otići na određeno takmičenje. Naš predstavnik Nedžad Husić ove godine bio je na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, te četiri puta na Grand Prix turnirima. Ostvario je najbolji rezultat u historiji Bosne i Hercegovine na Olimpijskim Igrama, a još uvijek pred svako takmičenje razmišljamo da li će biti u mogućnosti da ode i predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Osim njega na Evropsko prvenstvo za kadete išlo je devet naših predstavnika i to zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Podršku taekwondo sportu i odlasku Nedžada Husića na takmičenja dao je predsjedavajući gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović na inicijativu vjećnika Samira Bejića, te Općina Novo Sarajevo i načelnik Hasan Tanović. Mi smo prvi savez koji gradi infrastrukturu bez podrške države. Zahvaljujući Općini Novi Grad dobili smo prostor u centru Safet Zajko za izgradnju nacionalnog taekwondo centra, ali još uvijek čekamo podršku u izgradnji. Savez je obezbjedio 70000 KM vlastitih sredstava za prvu fazu radova za centar u Sarajevu i 40000 KM za centar u Livnu, ali za konačnu izgradnju potrebna je podrška i većih nivoa vlasti” kazao je Šarić.

Na kraju je dodao da su spremni ići i na proteste za bolje sutra bh. sporta.

Olimpijski komitet BiH čini mnogo toga za sport i sportiste, što je i ova inicijativa uz koju moramo svi stati i dati joj podršku. Spremni smo ići i na proteste ukoliko bude potrebno. Ulažemo najmanje u regionu i onda se čudimo kako još uvijek nemamo olimpijsku medalju. Tražimo uvećanje budžeta na nivo prosjeka Evropske unije od jedan posto, te ostale zahtjeve navedene na okruglom stolu OK BiH”, istakao je na kraju Samir Šarić.